sâmbătă, 30 martie 2013

Apel la sinceritate!

Ce zi este astăzi? 
 Hmmm, dac-am pune căciula pe capul a zece români, nouă ar da-o în bară, aceștia, fiind prea ocupați pentru "setea lor de cultură", reușind să-și potolească această "poftă" cu emisiuni unde sunt prezentate și promovate... hmmm, niște pseudo modele "bune de urmat". 
  Vorba ceea: "Asta-i altă căciulă!" 

Astăzi, se împlinesc 80 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu. Totuși, mă înspăimântă gândul, că există nu oameni, ci români.. care "Ar băga mâna-n foc", că marele nostru poet este femeie. 
Din nefericire societatea în care trăim ne  vrea proști, manipulându-ne cu tot felul de imbecilități. 
Doar na! Nu este indicat să ne meargă și nouă puțin mintea, trebuie să practicăm "boala maimuței"... Dacă vecinu-i prost, eu de ce aș fi mai breaz??


Oameni buni, trezirea!! Ne dezintegrăm ca neam! Prea mult tineret pleacă la "căpșunărit" pe meleaguri străine! Vom rămâne o țara bătrână, fără pic de vlagă! Dar ce zic eu aici? Ce fac de fapt? Nu vreau să rămân cu sentimentul că "proorocim în pustiu"!  
   Dar, în ultima vreme am rămas stupefiat! Am aflat că George Bacovia și Nichita Stănescu sunt femei, că Tudor Vladimirescu este scriitor, că Mihai Eminescu este fotbalist, și că România se învecinează cu Germania și Franța!!! 
   Începem să depășim gradul acceptabil de prostie, și este grav! Avem o singură credință, televizorul, care zilnic, oră de oră, minut de minut, spală creiere... 
  Oare adevărata problemă este la noi?

R.M.

joi, 21 martie 2013

Şi dorurile... dor


            “Pasăre mai frumoasă ca fumul de deasupra casei părintești nu s-a vazut.”

De ce dragostea de meleagurile natale este eternă și arde mereu în lumea zbuciumată a spiritului nostru ? De ce ținuturile pe care Dumnezeu le-a hotărât să-ți fie Leagăn și Casă sunt pline de har și lumină? Amintirile copilăriei și afecțiunea celor din jur rămân, pentru fiecare în parte, agoniseala cea mai de preț a sufletului pe care o purtăm până în Cer.
            Legătura noastră cu ținutul de naștere, cu baştina, devine mai evidentă atunci când drumurile vieții ne duc departe, în lume, iar glasul puternic al patriei ne cheamă mereu, ne răscolește în memorie părinții și bunicii.
            Nu știi cum e să fii departe de tot, să știi că locul tău nu e acolo, iar miile de amintiri din gând te apasă, zici că totul trece și te închizi în colțul tău rece. Îți curge o lacrimă și îți speli cugetul în mii și mii de idei. Aștepți..., aștepți și numeri toate zilele, cu lacrimi și gânduri umpli toate filele.
            Muzica patriei e Leagănul copilăriei. Mi-e dor ... mi-e dor de frunzele uscate-n toamnă, mi-e dor de mirosul gutuilor coapte, mi-e dor de cerul plin cu stele de deasupra inimii mele, mi-e dor de iarba verde în rouă în diminețile de vară.
            Indiferent unde trăim, "casa părintească" rămâne leagănul în care ne aşternem locul de veci.

                                                                                                       Cristina



marți, 19 martie 2013

“ Viața e frumoasă...! “



Suntem cu toții obișnuiți să trăim într-o lume care depinde de altcineva sau altceva, dar, până nu greșește omul în viață, nu se convinge că e adevărat ce i se spune.Tot timpul încercăm să îi facem fericiți pe alții și în schimb uităm de noi.



Frumusețea vieții este de moment. Și, dacă vrem să fim fericiți tot timpu, atunci... vom muri nefericiți. Fericirea înseamnă clipe, secunde, poate minute… Dacă vrem să știm gustul fericirii…, ei bine, atunci trebuie să prelungim cât de mult aceste clipe de fericire.
Când spun că viața e frumoasă, mă gândesc la acei oameni care își trăiesc viața ajutându-i pe alții. La acele mâini care ridică, mângâie și bandajează. Mă gândesc la ochii blânzi care mai varsă câte o lacrimă din când în când, nu pentru ei, ci pentru semenii lor. Îmi amintesc de fiecare moment în care cineva ar fi putut să fie rău, să profite, dar nu a făcut-o.  Mă gândesc la clipele frumoase petrecute alături de oameni dragi, la nebuniile făcute în trecut și la tot ce “a fost bine”. Fără tristețe nu putem vedea ce înseamnă fercirea.

…Trebuie să apreciem la maxim momentul în care simțim că ni se formează în cap gândul “Viața e frumoasă!“ și să păstrăm acest gând mereu, pentru că asta e tot ce contează în această lume.
                                     
                                                                                                                              Mădă

luni, 18 martie 2013

Dama de companie

                                                                Episodul 2: Mirosul fricii

                         
                                                   de M. Majlat


Ea s-a apropiat, iar el i-a întins un pahar cu vin. După un moment de tăcere, el i-a spus ca și cum abia se trezise dintr-un vis.
- Nu ești cum mă așteptam!
- Dar cum vă așteptați să fiu ? l-a intrebat ea în același fel.
- Ca celelalte, i-a răspuns tânărul sec, apoi s-a așezat în fotoliu lângă șemineu. Dama s-a apropiat de el, l-a cuprins cu brațele de după umăr, masându-l ușor.
- Vei vedea, domnul meu, că nu am intențiile pe care le credeți.
- Mă faci curios, a spus el, apoi i-a luat mâna delicat și și-a mai turnat un pahar cu vin.
- Am auzit că sunteți un domn foarte bogat.
- Așa sunt bârfit acum în societate? i-a spus el zâmbind trist. Părea interesat de ceea ce vorbeau. Și-a reluat locul în fotoliu și privea atent la flăcările roșiatice care îi luminau privirea întunecată, sorbind pahar după pahar. Arăta atât de mâhnit și frustrat încât chiar și doamnei îi trezea un sentiment de compasiune.
- Mai bine ai spune servitorilor să pregătească camera, în curând vine dimineața, l-a îndemnat ea, împingându-l de la spate, vizibil neliniștită.
- Dacă n-aș ști, aș putea spune că vrei să scapi de mine.
- Nicidecum, dar dacă vă mai las puțin veți fi beat de tot. "În sfârșit, a plecat" și-a spus ea ușurată. O dată ce s-a văzut singură a început să caute foarte grăbită ceva de care viața ei părea să depindă - un colier cu nestemate ce era în familia nobilului de generații și pe care ea trebuia să-l fure. Nu era ca orice damă de companie, era specializată în furturi și crime.
- Asta e! și-a spus ea dând la o parte tabloul cu femeia cea frumoasă. Pentru o clipă s-a oprit, privind spre ea jenată, dar sentimentul a trecut imediat ce a auzit pași răsunând cu ecou de pe hol. A deschis ușița seifului, forțând-o cu un pumnal mic și a luat colierul. În momentul acela un servitor a intrat:
- Domnul vă așteaptă, i-a spus el uitându-se suspicios spre ea, vă... conduc ?
- Da, sigur, i-a răspuns ea zâmbind. După ce a condus-o, servitorul s-a întors în salon. A dat la o parte tabloul care era așezat strâmb și a văzut ușa seifului deschisă, iar colierul dispărut.
- Știi a ce miroși? a întrebat-o tânărul, adulmecându-i încet gâtul albicios și umărul gol.
- A iasomie? a șoptit ea cu o voce tremurată. Era neliniștită, își frământa mâinile și broboane de transpirație îi apăreau pe frunte.
- Nu! A frică, îmi place mirosul fricii ...
- Colierul, stăpâne, a dispărut! Fata a făcut ochii mari și a început să respire greu. El a dat-o violent la o parte și a fugit în salon. "M-a descoperit, trebuie să plec", și spunând asta și-a tras rochia înapoi și a fugit, lăsându-și șalul pe marginea patului.
- Este imposibil, acel colier era în familia noastră de generații. Bunica, mama, chiar și Eleonor l-au purtat. Cum s-a putut întâmpla. De dimineața era aici, iar acum... dama !
- Stăpâne, nu-i aici, a spus Milton răsuflând din greu, a fugit în pădure. 
- După ea ! Ce mai stați ? Pe cai, și porniți după ea, a strigat el, iar ecoul cuvintelor sale a răsunat puternic în castelul gol. Nu poate să fie prea departe. Milton, pregătește caii și așteaptă-mă, urc și eu. Ceilalți s-o ia înainte.
- Da, stăpâne ! Ați auzit ?! Pe cai !
Era ciudat să vezi vreo trăsură sau pe cineva călărind pe domeniul Lordului Hatway. El nu mai ieșise de la moartea soției sale, singurii care ieșeau erau doar servitorii. În această noapte, însă, se auzeau venind din partea conacului Hatway strigăte, tropote de cai și împușcături - toate pentru o damă.
"Nu pot sa scap de ei, ce mă fac?" își spunea ea în timp ce alerga fără să vadă unde. Se lovea de crengi joase și rochia ei se agăța întruna. Nu putea să scape de ei, iar câinii au ajuns-o.
Deodată o împușcătura a brăzdat vântul rece.

V-a continua...

"Boala" de care scapi pe măsură ce creşti

          Sunt convinsă că, dacă s-ar inventa maşina timpului, toată lumea s-ar întoarce în momentul în care o trăgeam pe mama de mânecă , rugând-o să ne lase afară, în care nu ne păsa decât  să ne răspundă la interfon prietenii, pentru a-i chema afară, acel moment al... Copilăriei. Copilărie, un cuvânt care ne readuce zâmbetul pe faţă, dar care, în acelaşi timp, ne face să ne urâm pe noi înşine. De ce? Pentru că ne-am dorit să trecem de acest paradis, şi să fim mari, să avem probleme şi să ne gândim mereu cu frică la ziua de mâine. 
          "Copilăria… mai întotdeauna ea trezeşte în sufletul omului un sentiment de melancolie: lumea tihnei în care visează gingaş şi cu sfială mugurul omenesc ce abia se deschide la viaţă. Vârsta de aur?? Nu, vârsta neputinţei şi a sensibilităţii aproape bolnave". Şi bine spuse Ivan Bunin. Aş da orice să fiu din nou copil, să o pun pe mama a mia oara să îmi citească "Capra cu trei iezi", să nu îmi pese că nu am mâncat nimic toată ziua, stând doar afară şi, pe scurt, să fiu liberă, fericită şi fără griji. 
          Deşi ştim că nu se va întoarce niciodată, putem să îl ascultăm pe Tom Stoppard, care ne zice: "Dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată!". 
Georgiana

luni, 4 martie 2013

Ce înseamnă orgoliul!?

Atunci când îţi pasă de o persoană şi te învârţi ca un leu în cuşcă pentru că arzi de nerăbdare să vorbeşti cu ea, asta înseamnă orgoliu... care, să fim sinceri, nu duce la nimic bun. Îţi doreşti să facă celălalt primul pas, vrei să simţi că îi pasă de tine şi mai ales să nu arăţi că ţie îţi pasă..., ceea ce este extrem de greşit. Simţi că dacă laşi de la tine pari mai slab şi i-ai permite să te domine, ai rămâne gol în faţa lui şi s-ar uita nestingherit în sufletul tău, putând să îţi facă rău ! Orgoliul nu duce la nimic bun, nu te ajută cu nimic, este adevărat ca un pic de orgoliu există în structura oricărei persoane, oameni buni sau răi, tineri sau bătrâni..., cu toţii simt câtuşi de puţin un sentiment mai accentuat sau nu de orgoliu în suflet ! Împotriva orgoliului trebuie să lupţi, să lupţi şi să îl depăşeşti. Orgoliul ne este ca un duşman sau poate că e lupta dintre inimă şi creier, oare e aşa, oare orgoliul chiar ne face rău? Putem noi lupta împotriva propriilor noastre sentimente ? 
                                                       Roxana :)